juni 16, 2024

‘Zijt gij ziek?’, ‘Ge moet wat meer in ‘t zonneke lopen’, ‘bleekscheet’, ‘Doe maar wat kleur op, hé’. ‘Gothic?’, ‘Ge zijt precies een spook!”, ik heb het allemaal wel al eens gehoord. Ik heb een heel bleke huid en zo’n opmerkingen zijn lange tijd wel dagelijkse kost geweest. Een erg bleke huid hebben was vroeger een statussymbool voor rijkdom, maar ondertussen is dat niet meer zo gewild en is het “logisch” om gebruind te zijn. Well, fuck that. Een bleke huid is AWESOME.

Tips & Tricks voor een bleke huid

Ik vertel je vandaag wat tips & tricks voor een bleke huid qua verzorging en make-up, zodat je je porseleinen huid kan doen stralen! Ik geef je ook mijn favoriete producten en aanraders mee.

Stap 1: Embrace it

Een bleke huid is echt prachtig, en laat nooit iemand je wijsmaken dat dat niet zo is. Embrace it! Als je van nature erg bleek bent dat is er niets zo mooi dan het ook zo te houden en niet te gaan selftannen, uren in de zon te bakken of erger, onder de zonnebank te kruipen. Wil je dat echt doen, dan doe je dat gewoon natuurlijk, maar doe het nooit omdat iemand anders rare opmerkingen geeft over je huid. Puur natuur, zoals je bent, is prachtig. 

 

Stap 2: Verzorging

Een nadeel van een lichte huid te hebben is dat onzuiverheden, verkleuring, roodheid, littekens en fijne lijntjes beter zichtbaar zijn. Met een paar aanpassingen in je verzorgingsroutine kan je daar verandering in brengen.

Toner

Een toner, ook wel tonic genoemd, is een waterachtige lotion die je dagelijks op je gezicht kan gebruiken om verkleuring te voorkomen en onzuiverheden te verzorgen. Het ‘toned’ je huid en zit vaak vol met vitamines. Ik vind de Gezichtslotion van Dr Hauschka een zeer goede. Lush heeft er ook heel fijne, die enorm verfrissend zijn. Ik raad aan sowieso eentje te nemen die natuurlijk is en geen alcohol bevat, alcohol droogt de huid vaak uit. Iets dat je gewoon uit je keukenkast kan gebruiken is citroensap. Verdun met water, doe wat op een watje, en gebruik het op plaatsen waar je last hebt van onzuiverheden of verkleuringen, bv langs de mond.

 

Hydrateren & Scubben

Altijd belangrijk, bij elk huidtype. Een bleke huid toont sneller fijne lijntjes en droge plekjes dus hydrateer je huid elke dag zodat hij straalt. Een doffe bleke huid ziet er vermoeid en ziekelijk uit, een gehydrateerde bleke huid straalt. Mijn absolute favoriete scrub voor het gezicht is Ocean Salt van Lush. Deze bevat zeezout en limoen waardoor mijn huid straalt en ook helpt bij de verkleuring.

 

Zonnebrandcrème

Een van nature bleke huid verbrand vaak sneller, en heeft meer pigmentvlekjes. Onze huid is vatbaarder voor huidkanker! In mijn geval; ik bruin vaak helemaal niét. Dat is heel verraderlijk want je zou je minder gaan insmeren. INSMEREN IS KEY, MENSEN! Vergeet het nooit, en doe het om de paar uur. Gebruik een hoge factor, liefst op gezicht 50 en op het lichaam minimum 30. Ga niet zomaar met zonnebrandolie in de zon zitten omdat je sneller bruin wilt worden. Je huid is er nu eenmaal gewoon niet voor gemaakt en daar moet je mee leven. Laat je moedervlekjes (die je waarschijnlijk overvloedig hebt) elk jaar eens nakijken door een dermatoloog.

 

Zelfbruiner/Spraytan

Eigenlijk zou ik zeggen: don’t. Enkel redelijk dure merken hebben een goede zelfbruiner die speciaal voor erg lichte huidjes gemaakt is. De kans op een oranje effect is dubbel zo groot. Maar ik heb wel een goede crème gevonden die super makkelijk op te bouwen is en geen oranje effect geeft en dat is de Dove Summer Glow. Dat is dan ook de enige die ik aanraad, van de rest blijf ik mooi af. Aan een spraytan waag ik mij al helemaal niet.

 

Stap 3: Make-up

Bij een bleke huid zijn er heel wat do’s en don’t wat betreft make-up. Er zijn toch een paar basis’regels’ die je kan gebruiken om er niet zoals een clown uit te zien.

Foundation/BB cream

Geloof mij, ik weet hoe het voelt wanneer de lichtste kleur foundation nog 2 tinten te donker is voor je huid. Bij een bleke huid is het écht cruciaal een goede match te vinden. Kijk daarvoor niet naar je gezicht maar eerder naar je hals en decolleté. Die kleur moet je vinden. Een bleke huid is vaak rood in het gezicht en daar mag je je niet op focussen want dan is je foundation sowieso te donker. Liever nog te licht, dan te donker.

Als je geen goede match vindt kan je mengen. Heb je een foundation die je perfect vind maar nét iets te donker? Meng dan met een concealer die een paar tinten lichter is. Je kan ook mengen met een witte foundation. Een aantal duurdere merken zoals MAC en Illamasqua hebben in hun assortiment witte foundation die je makkelijk kunt mengen om zo je ideale tint te bekomen.

 

Concealer

Als je foundation al even licht blijkt te zijn als een concealer, dan is het soms lastig om concealer te vinden die je kan gebruiken onder de ogen. Omdat je bij een bleke huid vaak de aders kunt zien en een blauwe schijn onder de ogen kan je een corrector gebruiken. Een groene tint concealer (ja, echt) brengt rood in balans, geel of oranje brengt blauw in balans. Zoek een concealerpaletje waar deze kleuren inzitten. Zoals deze van ELF, of Catrice. De witte foundation is hier ook handig voor, om te mengen.

 

Contouring en Blush

Om te contouren en gezicht wat te shapen gebruik je best een bruine koele kleur. Op een bleke huid kan een warm bruine tint rap oranje uitslaan en dat ziet er gewoon onnatuurlijk uit. Je wil schaduw creëren dus ga voor een koele tint, die zelfs een beetje naar het grijze toe gaat. Kijk ook eens naar oogschaduw en blush kleuren, vaak zitten daar koelere tinten bij dan de bronzers of contour kleuren. De kleur Taupe van NYX is zeer populair om te contouren en is eigenlijk een blush.

Voor blush vind ik persoonlijk dat peachy tinten mooier zijn dan roze tinten. Een felroze kleur gaat al snel clownesk staan en een peachy koraal kleur geeft wat warmte aan het gezicht. Mijn favoriet is op dit moment deze van KIKO. Wil je toch graag een roze kleur, ga dan voor een oudroze tint die niet te fel is zoals deze van Catrice. Een donkere blush met veel pigment is niet altijd ideaal, het wordt al snel vlekkerig en is moeilijker te doseren op een lichte huid.

 

Do’s

 • Less is more, té veel make-up staat nog onnatuurlijker op een bleke huid dan op een gebruinde.
 • Kies een highlighter die niet te geel of te roze is, maar eerder een mengeling van de twee.
 • Liever een iets te lichte foundation, dan een iets te donkere
 • Gebruik goeie kwasten om je make-up zo flawless mogelijk te blenden, harde lijnen zie je meteen
 • Als iemand een rotte opmerking over je huid geeft, give them the finger
 • Inspiratie nodig? Zoek op YouTube Tutorials door meiden (of jongens) die een bleke huid hebben, bv Nikkie Tutorials.

Don’ts

 • Rode lippen en felroze blush. Hey clown!
 • Overmatig bronzer gebruiken
 • De perfecte kleur foundation gebruiken en het dan om zeep helpen met een te donkere poeder. Ga dan liefst voor een kleurloze.
 • Foundation proberen lichter maken met dagcrème. Daar verandert enkel de consistentie mee, niet de kleur.
 • Weigeren zonnebrandcrème te gebruiken omdat je anders niet bruint. Wees slim.
 • Vermijdt super nude of te donkere lipstick. Tenzij je voor een extreme look wil gaan (you go girl!).

P1100837

Zo, dit waren mijn tips voor een bleke huid. Het is een kwestie van zoeken en mixen en matchen. Hebben jullie zelf een bleke huid en een goede tip, of product waar jullie niet meer zonder kunnen, laat het vooral na in de comments! Zo kunnen we medebleekscheetjes helpen ;-). 

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *