juni 16, 2024

Het is niet dat ik het écht graag doe, maar een proper huis is mij dierbaar. Elke week is het toch wel eens tijd om orde op zaken te stellen en ‘de was en de plas’ te doen. Zeker nu Milo vrolijk bij ons rondloopt vind ik het belangrijk dat we natuurlijkere producten gebruiken om schoon te maken. Ik geef je wat tips die voor mij werken.*

*Little disclaimer, alles wat ik hier schrijf is uit eigen ervaring. Jij kent je huis/materiaal het beste dus let bij het proberen van nieuwe dingen goed op, lees de instructies en test eerst uit op een klein stukje.

 

Tips om op ecologische en natuurlijke manier je huis schoon te krijgen

Ik stel je 4 doodgewone dagdagelijkse producten voor die je waarschijnlijk al in je keukenkast kan vinden en geef je tips om hiermee je huis schoon te maken. Het is niet alleen budgetvriendelijk maar ook goed voor het milieu en de mensen/dieren rond je. Geen toxische dampen, maar even doeltreffend.

Baksoda

Je kan er ook cupcakes mee bakken, maar baksoda (ook wel natriumbicarbonaat genoemd, en niet te vergissen met bakpoeder) is voor het huishouden ook heel handig om in de kast te hebben staan. Heb je een vieze stinkende vlek op textiel zoals op je tapijt of in de zetel? Strooi er baksoda over, laat een paar uur drogen en stofzuig het weg. De geur is weg en met een beetje geluk de vlek ook. Je kan er je tandenborstel en haarkam mee reinigen. Je kan het in combinatie met azijn gebruiken om je gootsteen te ontstoppen, je kan er je kleerkast, frigo (gewoon potje met soda inzetten) en matras mee ontgeuren. Gebruik het in de badkamer om schimmels te verwijderen. Strooi wat in de verse kattenbak tegen luchtjes, of strooi wat onderaan je gft bak om geuren en bacteriën te verminderen. Je kan er zelfs af en toe je tanden mee poetsen (deed ik vroeger vaak) om je tanden natuurlijk witter te houden. Dit multifunctionele poeder MOET je in huis hebben!

– Baksoda, te vinden bij de bakafdeling in de supermarkt, niet giftig en veilig voor huisdieren en kinderen. Kost enkele euro’s. 

 

Citroen

Het is niet voor niets dat heel veel schoonmaakmiddelen citroen bevatten. 4X MEER CITROEN!, lees je soms. Citroen verwijderd vlekken, bacteriën en is een heel goede ontvetter. Heb je thuis een eenzame verrimpelde citroen liggen? Snij hem in twee en wrijf je kookvuurtjes, wasbakken of de oven in met de citroenen. Spoel na, je wil geen plakboel. Of pers de citroen uit in een emmer met heet water om je vloer mee te kuisen! Laat een citroen dus nooit meer verspilt gaan.

– Citroen, supermarkt of markt, niet giftig, lekker en veilig voor huisdieren en kinderen. Heel goedkoop. 

 

Azijn

P1160638

Azijn verwijderd onmiddelijk vuil, vet en kalk. Moet je dringend je waterkoker eens ontkalken? Giet een scheut in de koker, vul met water en laat het koken. Afgieten en voila… Azijn werkt het allerbest in combinatie met heet water dus je kan er een sopje van maken en je douchekop of verkalkte kraanonderdeeltjes in laten weken, je kranen mee poetsen, … Gebruik het in combinatie met baksoda en je kan er heel je douche mee poetsen zonder je flauwvalt van toxische dampen of om vetvlekken op je kledij weg te krijgen. Doe een beetje azijn om een keukenrol en maak de kom waarin je eiwit gaat kloppen schoon, zo lukt het altijd. Azijn is trouwens een ideale wasverzachter. Tast je kledij niet aan, is geurloos en nog eens pokkegoedkoop ook! What’s not to love.

– Azijn, supermarkt, niet giftig en veilig voor huisdieren en kinderen. Kost minder dan 1 euro voor een fles.

 

 

Zwarte zeep 

P1150909
Huishoudelijke zwarte zeep (je hebt ook zwarte zeep voor je huid, zie foto) is een enorm multifuntionele zeep die je in elke kamer van het huis kan gebruiken. Het kan gebruikt worden als wasmiddel in de wasmachine, zelfs voor de meest delicate was. Je kan het in de vaatwas gebruiken om je glazen te laten blinken. Doe een eetlepel in een grote emmer warm water en poets er de ramen of vloeren mee. Het is een uitstekende vlekverwijderaar, zelfs vetvlekken. Ik heb het nog niet getest maar naar het schijnt is het ook een ideale shampoo voor dieren, but don’t quote me on that one. Het poetst zilverwerk helemaal schoon en glanzend in no time. Of schuur er je groengekleurde tuinstenen mee. Opties zijn eindeloos!

– Zwarte zeep, te koop bij supermarkt en doe-het-zelf zaken. D’or en Marseille zijn bekende merken. In vaste of vloeibare vorm. Niet giftig en veilig voor huisdieren en kinderen. Prijs verschilt per merk, maar vrij goedkoop. 

 

Zo! Met deze 4 natuurlijke producten kan je in principe al heel je huis schoonmaken, en dat voor zeer weinig geld. Je kan ze ook combineren, op internet vindt je tal van toepassingen van deze producten. Ecofriendly, petfriendly, childfriendly en vooral portemonneefriendly!

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *