juni 16, 2024
dakraam zolder

De belangrijkste criteria voor een optimale dakraamplanning

Of een woonruimte onder het dak woonkwaliteit heeft of niet heeft te maken met de daglichtgeleiding. Want meer daglicht betekent ook meer welzijn. Dakramen in diverse afmetingen tot en met dakramen bieden hier een grote keuze om voor iedere woonsituatie onder het dak de juiste oplossing te vinden. We laten je de basis zien voor een onderbouwde dakraamplanning, zodat je zolder ook onder een blauwe lucht een feel-good plek wordt.

 

Hoeveel raamruimte heeft mijn zolder nodig?

Om ervoor te zorgen dat de leefruimte onder het dak optimaal verlicht wordt en men het prettig vindt om op de bovenste verdieping te zitten, moeten de afmetingen van de dakraamoppervlakken kloppen in relatie tot de grootte van de leefruimte. Hoe groter de kamer, hoe groter het dakraam moet zijn. Om een ​​zo goed mogelijke daglichtverlichting te realiseren, kan de volgende basisregel worden gehanteerd:

Alle raambreedtes bij elkaar moeten minimaal 55 procent van de kamerbreedte uitmaken. Bij een vijf meter brede dakruimte dienen de raamoppervlakken minimaal 2,75 meter breed te zijn. Hoe lang de dakramen moeten zijn, hangt af van de dakhelling. Omdat hoe meer schuine dakramen zijn, hoe meer daglicht ze binnenlaten. Dit betekent dat de dakramen langer moeten zijn, hoe vlakker het dak.

 

Op welke hoogte moet mijn dakraam worden geplaatst?

De montagehoogte is bepalend voor het comfort van het dakraam. Jong en oud moeten tenslotte comfortabel uit het raam kunnen kijken – en indien mogelijk ook zittend. Bovendien moet het dakraam eenvoudig te bedienen zijn. Daarom moet de bovenrand van het raam minimaal twee meter zijn. Het raamoppervlak kan naar beneden worden uitgebreid met vaste glaselementen, wat extra licht binnenbrengt en meer uitzicht mogelijk maakt. Ongeacht de bruikbaarheid kunnen de raamoppervlakken worden vergroot en kan een hoge woonkwaliteit worden bereikt.

 

Welk raamtype is het juiste?

dakraam open omhoogDakramen worden aangeboden met verschillende bedieningselementen. Afhankelijk van de woonsituatie en fysieke conditie zijn de respectievelijke voordelen duidelijk. Bij tuimelramen die boven worden bediend, kan de ruimte onder het raam nog steeds worden gebruikt voor een bureau of een stoel. Ondanks de meubels bereik je gemakkelijk de raamkruk. Kies je voor een lage raamrand van 90 centimeter, dan kun je in deze raamsituatie ook zittend naar buiten kijken.

Het centrum venster draaipunt is geschikt voor een dakhelling van 15 tot 90 graden. Het bovenste venster met de onderstaande bedieningselementen vereist daarentegen vrije toegang tot het dakvenster, zodat het gemakkelijk kan worden geopend en gesloten. De ruimte onder het dakraam is daardoor niet beschikbaar voor inrichting. De grote openingshoek van 45 graden zorgt voor een prachtig uitzicht. 120 centimeter wordt aanbevolen als onderrand van het raam. Dit type raam is geschikt voor vlakkere daken van 15 tot 55 graden.

 

Hoeveel gemak brengt een elektrische bediening?

Een afstandsbediening of een centraal besturingssysteem is de oplossing voor hooggelegen ramen die niet bereikbaar zijn. De dakramen worden vervolgens bediend met een druk op de knop of via programmering. Een elektrisch regelsysteem verhoogt het comfort en de veiligheid, ook in vrij toegankelijke situaties. Ben je niet thuis, dan zorgen regensensoren ervoor dat de woonruimte bij het volgende onweer niet onder water komt te staan. Daarnaast kunnen bepaalde ventilatie-intervallen worden ingesteld zodat de woonruimte ook bij afwezigheid optimaal wordt geventileerd.

 

Welk materiaal kies ik?

Of het nu plastic of hout is – de meningen zijn verdeeld. Sommigen prijzen het onderhoudsgemak en de lange levensduur van kunststof ramen, anderen waarderen de natuurlijkheid van houten ramen. Als het om thermische isolatie gaat, blinkt de hernieuwbare grondstof hout uit met zijn natuurlijke eigenschappen. Maar kunststof ramen zijn ook energiezuinig. Hier zorgen de kamers in de profielen voor thermische isolatie, en sommige zijn ook voorzien van isolatie wiggen. Externe afdekkingen in aluminium, koper, titaan-zink of geverfd worden aangeboden als extra bescherming.

 

Welke beglazingsvariant past bij de bestaande eisen?

De verschillende soorten beglazingen worden aangeboden met verschillende aandachtsgebieden zodat u het juiste vensterglas kunt kiezen dat aan uw eisen voldoet. Afhankelijk van of de focus ligt op thermische isolatie, geluidsisolatie, hittebescherming of veiligheid, worden verschillende kwaliteiten gebruikt. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen ramen met dubbele beglazing en ramen met driedubbele beglazing. Passief huisramen bestaan ​​uit drie ruiten. Thermische isolatie is hierbij cruciaal. Geluiddicht glas is ideaal in drukke hoofdstraten of nabij een luchthaven.

 

Hoe bescherm ik mezelf tegen oververhitting in de zomer?

De zonnestralen, die in de winter voor een aangename warmte-inbreng zorgen, kunnen in de zomer al snel tot oververhitting leiden. Passende schaduwmaatregelen voorkomen dit. Hiervoor worden jaloezieën of luiken gebruikt in de ruimtes tussen de ruiten of interne jaloezieën, jaloezieën of luiken. Buiten rolluiken zijn echter bijzonder effectief, omdat ze de warmte niet eens de kamer binnenlaten.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *