Even weer iets helemaal anders. Het laatste anderhalf jaar komt broodfok meer en meer in de aandacht. Ik houd van dieren en vind het zelf heel erg dat op deze manier nog honden worden gekweekt. Ik wilde hier al een tijdje over schrijven maar ik heb mijn beste vriendin Ilse gevraagd om hier iets over te schrijven aangezien zij zelf 3 schatten van honden heeft geadopteerd.
Op zoek naar een hond? Pas op voor Broodfok!
Hallo! Wij zijn Boogie – keeshond en ex-asielhond, Klio – ex-straathond uit Griekenland, en Biscuit – Norfolk Terriër met stamboom! Wij geven jou graag een woordje uitleg over broodfok en waar je best op let als je op zoek bent naar een maatje zoals ons.
Bezint eer ge begint!
Je wilt een hond. Goed, maar je moet hier eerst over nagedacht hebben. Een hond of eender welk dier kan je niet zomaar even impulsief in huis halen. Dit gaat over een levend wezen en dus komt daar een hoop verantwoordelijkheid bij kijken. Je moet je leven er naar plannen, het is namelijk niet de bedoeling dat de hond hele dagen alleen zit, toch? Je moet er ook de financiële ruimte voor hebben, hun voeding, verzorging en dergelijke kosten geld, alsook de jaarlijkse controle en entingen bij de dierenarts en dan spreken we nog niet over onvoorziene omstandigheden zoals ziekte, breuk, allergie, enzovoort. Als je zeker bent en je bent bereid je verantwoordelijkheid op te nemen voor een hond, dan krijg je in ruil een vriend
voor het leven! Dan is het nu belangrijk om de juiste hond te vinden. Eerst bedenk je best waar je juist op zaak naar bent: sportieveling, huishond, pup of al volwassen,… En dan kan je op zoek naar het karakter/ras dat bij jou past en omgekeerd. Wees bij deze zoektocht op je hoede voor broodfok!
Broodfok, wat is dat?
In tegenstelling tot een goede fokker, fokt een broodfokker voor het geld. En dit ten koste van de ouderdieren en de pups. Hoe herken ik zo’n broodfokker dan? Het grootste kenmerk is dat er steeds pups beschikbaar zijn, en dit van verschillende soorten rassen. Je wil een pup? Hier is er eentje, kies maar en neem maar direct mee! Waarom mag ik bij de aanschaf van een hond niet naar een broodfokker stappen? Om te beginnen worden teven elke keer ze loops zijn gedekt tot ze niet meer kunnen, ze worden opgebruikt. Als ze geen pups meer kunnen leveren, worden ze afgedankt. De honden leven niet in een huiselijke omgeving, maar slijten hun dagen eenzaam in een hok, ze krijgen niet de aandacht en verzorging die ze nodig hebben. Daarnaast krijgen ze ook niet de verplichte inentingen, ouderdieren worden niet getest op ziektes, en dus zijn de pups bijgevolg ook vaak ziek met mogelijks de dood tot gevolg. De pups worden niet gesocialiseerd waardoor er gedragsproblemen kunnen ontstaan. De propere bakken met snoezige pups in de winkels krijg je te zien, maar de verwaarloosde ouderdieren in hun smerige hokken leven vaak in erbarmelijke omstandigheden en deze zijn niet voor de ogen van de klant bestemd… Eens je de pup gekocht hebt, moet je er niet meer heen bij geval van vragen of problemen, het is dan uw hond en dus uw probleem. Red ik dan niet juist een pup van deze malafide praktijken? Neen! Je helpt hun handel net in stand te houden, het is de fokker immers enkel om jouw geld te doen!
Waar kan ik dan wel terecht?
Je hebt dan 2 opties, ofwel ga je op zoek naar een goede stamboomfokker, ofwel adopteer je een hond via een asiel of herplaatsingsorganisatie.
Bij een goede fokker worden er niet meer dan twee verschillende rassen gefokt , ze werken meestal met een stamboom. Een nest wordt zorgvuldig gepland, men gaat op voorhand op zoek naar goede ouderdieren op basis van hun karakter en andere eigenschappen. Men houdt rekening met de gezondheid van de ouderdieren, deze worden steeds getest en teven hebben maximaal een paar keer in hun leven een nestje. De kandidaten worden volledig gescreend. Daarna beslist men of je al dan niet opgenomen wordt in de lijst met kandidaten. Vaak leven de ouders of de moeder gewoon in huis bij de fokker, en daar worden dan ook de pups geboren. Dit alles wil wel zeggen dat het kan zijn dat je een poos moet wachten vooraleer de pups geboren worden, en voor je er dus eentje in huis hebt. Ook zorgt deze fokker voor socialisatie van de pup. Wat wil dit juist zeggen? Men leert de pup omgaan met dagdagelijks situaties: de stofzuiger, drukke plaatsen, mensen die op bezoek komen, enzovoort. Dit voorkomt dat je een angstige hond of een hond met gedragsproblemen krijgt. Maar let wel op, dit socialiseren dien je zelf nog voort te zetten! Een goede fokker zal u hierbij begeleiden en tips geven, je kan er steeds bij terecht voor allerlei vragen!
Ook een goed asiel of een goede herplaatsingsorganisatie zal de kandidaten zorgvuldig screenen, en er op letten of er een goede match tussen kandidaat en hond is. Naast volwassen honden kan je er ook soms pups vinden hoor! Maar weet wel, een pup lijkt dan wel snoezig en leuk, maar let op… elk heeft zijn voor en nadelen! Een volwassen hond is immers al zindelijk, heeft vaak al wat opvoeding gehad en geeft zijn karakter al prijs zodat je weet wat je in huis haalt.
Als je op zoek bent naar een pup van een bepaald ras kan je via de website www.gezondepups.be de gegevens vinden van rasverenigingen en verantwoorde fokkers.
Voor andere tips en meer informatie in verband met broodfok kan u ook terecht bij www.broodfok.be .