juni 16, 2024
schadeauto

Wat is een schadeauto

Een schadeauto is een auto (wagen) die schade heeft. De schade kan aan de buitenkant zitten, wat vaak een oorzaak is van een aanrijding (verkeer accident), veroorzaakt is door natuur waaronder storm of hagel, of veroorzaakt is door vandalisme.

bmw met schadeDe schade kan ook aan de binnenkant zitten zoals interieurschade. Uw hond die zich bijvoorbeeld verveelde en de stoelen te grazen heeft genomen, of een blik verf die op de achterbank stond en is gaan lekken.

Tot slot is er ook technische schade zoals een kapotte motor ten gevolge van een gebroken distributieriem, of een kapotte versnellingsbak of koppeling. Wat ook wel eens voorkomt is dat een in brand staande auto in de omgeving is geblust met een poederblusser en dat er poeder (fijnstof) bij u onder de motorkap terecht is gekomen. Hierdoor kan alle elektronica worden aangetast waardoor een onherstelbare schade kan ontstaan.

 

Even samengevat is een schadeauto een auto:

 • met schade aan de buitenkant
 • met schade aan de binnenkant
 • met een technische schade

Oorzaken die schades kunnen veroorzaken zijn:

 • aanrijding
 • vandalisme
 • storm of hagel
 • airbags
 • persoonlijke ongelukjes
 • technische defecten

 

Benamingen voor schadeauto’s

Schadeauto’s worden ook wel schadewagens, afbraak auto of autowrakken genoemd in België. Het hangt er een beetje vanaf in welke conditie het voertuig zich bevindt. Wanneer de schade groter is dan de economische waarde die hij vandaag de dag nog vertegenwoordigd, dan wordt het vaak een afbraak auto of autowrak genoemd.

 

Wat kosten schades

schade herstellenSchades kosten een hoop geld want er zijn veel manuren voor nodig, en ook de materialen zoals onderdelen en verf zijn duur. Herstellingskosten lopen vaak snel boven de 1000 euro. Hagelschade die een motorkap en het dak van uw auto flink kunnen toetakelen kost gemiddeld 2000,- euro om te herstellen. Een kapotte bumper kost doorgaans 900,- euro. Schade aan de zijkant van diepe krassen tot deuken kosten snel tussen de 2000,- en 4000,- euro om te herstellen. Een kapotte motor door een kapotte distributieriem kost tussen de 2000,- en 5000,- euro, afhankelijk van de motor. Grote motoren zijn vaak kostbaarder om te herstellen. Een voorruit kost gemiddeld 750,- euro. Zijruiten +/- 400,- euro.

 

Herstellen of verkopen

Wat is slimmer om te doen? Een schade herstellen of een auto verkopen met schade? Het hangt af van de situatie en de schade. Vaak is het beter om de auto met schade te verkopen. Dit komt omdat je het geld dat je erin moet steken voor de herstelling nooit meer gaat terugverdienen. Je kunt beter de auto verkopen, er geld bijleggen, en dezelfde auto terugkopen. Dit is namelijk goedkoper dan het laten herstellen.

Even samengevat:

 • Auto 2de hands waard in goede staat = 8000,- euro
 • Schade = 4000,- euro
 • Auto verkopen = 5000.- euro
 • Verkopen + 3000 bijleggen = goedkoper dan
  Repareren + 4000 bijleggen.

 

Hoe een auto met schade verkopen

Een auto met schade verkopen kan op verschillende manieren. Dit kan via een zoekertje op bijvoorbeeld 2dehands.be maar ook via een veilingsite zoals www.schadewagenverkopen.be. Het verschil is dat je bij 2dehands veel particulieren bereikt en handelaren die weinig op de auto bieden, en je bij schadewagenverkopen.be alleen maar schade experten, dealers, en garagisten bereikt die tegen lage kosten de schades zelf kunnen herstellen. Deze partijen geven namelijk meer terug voor uw wagen waardoor je dus zelf minder geld hoeft bij te leggen. Een betere deal dus. Een bijkomend voordeel is dat schadewagenverkopen.be ook de wagen komt ophalen, en dat is niet altijd het geval bij een koper via 2dehands.be.

 

Hoe kom je bij een garagist met een auto met schade

Tot slot willen we je nog even het volgende vertellen… Vaak vragen mensen zich af hoe je met een auto met schade bij een garagist komt. Na een verkeersongeval is er vaak geen hulp en moet je dit zelf allemaal regelen. Wat je kunt doen is contact opnemen met het VAB. Het VAB is een pechverhelping die de auto kan transporteren naar een garagist welke vervolgens de auto kan herstellen. Wat je ook kunt doen is rechtstreeks contact opnemen met schadewagenverkopen.be (telefonisch), want ook zij kunnen een garagist sturen die de wagen komt halen en direct van je overkoopt. Direct geld dus zodat je meteen weer een andere auto kunt kopen.

schade auto ophalen

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *